dilluns, 5 d’octubre del 2015

IX Jornades Ecologistes de Patrimoni Natural de la Serralada de Marina



Que l’Escola de Natura Angeleta Ferrer de Badalona compleixi enguany el seu 35è aniversari impartint educació ambiental a la nostra ciutat és una efemèride prou important que no podíem passar per alt. Aquesta veterana institució pedagògica municipal va ser pionera a Catalunya, i junt al desaparegut Institut Municipal d’Educació, encarna la renovació pedagògica i la política transformadora envers el medi ambient del primer Ajuntament democràtic. Reivindiquem aquell esperit emprenedor i l’extraordinària tasca educativa dels/les tècnics/es municipals que la fan possible malgrat la manca de mitjans i limitacions amb les que es troben sovint.  Al capdavall l’educació ambiental és una eina fonamental de la gestió ambiental.
Les jornades de l’any passat van tractar els valors i beneficis intangibles dels espais naturals, centrant-nos especialment en els boscos. Aquest any volem anar una mica mes enllà, introduint la biodiversitat faunística com a indicador de la qualitat ecològica, i alhora també com eina de gestió d’espais naturals sotmesos a tanta pressió com la que pateixen els nostres parcs metropolitans.
Segons dades de la Unió Internacional  per a la Conservació de la Natura (UICN), la península Ibèrica és l’àrea geogràfica amb major índex de biodiversitat de tota Europa.  Degut a la seva situació geogràfica i diversitat del seu relleu recull els ecosistemes de tot el continent, des dels alts cims a les estepes, passant pels frondosos boscos atlàntics a la muntanya mediterrània. Per acabar-ho d’adobar, segons la fundació Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, el 74% de l’avifauna europea es concentra a la península Ibèrica, assolint el 79% en el cas dels mamífers.
La península Ibèrica és la gran reserva de la biodiversitat europea, però tanmateix a ningú se li escapa que arran de la industrialització dels darrers cent anys els seus ecosistemes originals han estat greument perjudicats, i actualment un 40% d’espècies de vertebrats ibèrics estan amenaçats i el 7% d’elles en greu perill d’extinció a conseqüència de l’acció humana directa. A més a més ens trobem davant el gran repte del canvi climàtic que ja està tenint conseqüències dramàtiques sobre el medi natural i nombroses poblacions humanes.      
D’altra banda, cal aturar  els processos erosius, la fragmentació i pèrdua d’hàbitats naturals, afavorint corredors ecològics per a la connectivitat biològica entre els diferents espais naturals avui aïllats.  Independentment de les figures de protecció administrativa dels espais naturals, s’observa un procés de burocratització i estancament de les seves tasques de protecció i recerca científica, tant importants o més que la merament lúdica. Cal transmetre els valors naturals del paisatge en mosaic agro-forestal i la importància de la fauna de la serralada. Per assolir aquests objectius, l’educació ambiental, la divulgació d’aquests valors i la recerca científica són tasques imprescindibles..Per tot això volem conèixer de primera mà quines activitats fan en aquests sentits l’Escola de Natura, el Parc de Collserola i entitats com ACER de Montcada i Reixac, el CENBN de Santa Coloma de Gramenet i ALOC de Badalona. 
És per nosaltres una gran satisfacció encetar aquestes jornades amb una conferència sobre el 35è aniversari de l’Escola de Natura amb la participació de Montserrat Bert i Jordi Pujol;  Continuarem amb una segona conferència sobre la gestió de la fauna als espais naturals metropolitans a càrrec de Francesc Llimona, biòleg del  Parc de Collserola i amb una taula rodona amb Montserrat López d’ACER, Joan Devis del CENBN i Fernando Carceller d’ALOC. Complementarem les jornades amb una sortida de camp per la història i la toponímia de la vall de Poià i Sant Jeroni de la Murtra amb el lingüista Josep Estruch, i una segona sortida naturalística  pels ambients naturals de la Conreria a càrrec de la biòloga Montserrat López.
Els Verds de Badalona donem les gràcies als ponents, al Consorci del Parc de la Serralada de Marina, a l’Ajuntament de Badalona, al Centre Cívic Can Pepus, a l’Escola del Mar  i a lAssociació de Veïns del Centre per fer possible la realització d’aquestes IX Jornades Ecologistes de Patrimoni Natural de la Serralada de Marina 
Esperem que siguin del vostre interès. No us ho perdeu,  esteu convidats/des!                            
Badalona, octubre de 2015

Programa de les jornades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada