divendres, 26 de febrer del 2016

Inclussió de Sant Fost al Parc de la Serralada de Marina, ja!


La serralada de Marina mereix molta més atenció


 Els Verds de Badalona, com qualsevol grup ecologista defensor dels espais naturals de la serralada de Marina, assistim a una progressiva degradació del nostre entorn natural més immediat.  Amb la posta en marxa del Consorci del Parc de la Serralada de Marina, aquest procés de deteriorament semblava tenir els dies comptats, però malauradament no ha estat així. El seu escàs finançament, la manca de recursos i sobretot la dependència del Pla Especial al Pla General Metroplità (PGM), fa que es prioritzin polítiques de creixement urbanístic per sobre de la protecció del patrimoni natural i cultural de la serralada.

Som testimonis de la proliferació de les llaunes, de plàstics, d’abocadors incontrolats de runes i de residus de tota mena, d’urbanitzacions il·legals, de duplicitat de xarxes elèctriques, de conreus abandonats, d’incendis forestals, de projectes faraònics com el túnel de la B-500 i la MAT, que donen idea de la manca de respecte per l’entorn, amb paisatges suburbials lletjos i bruts aparentment impropis d’una societat i d’un país teòricament culte i  avançat.

Ni el govern central ni la Generalitat ni l’Ajuntament de Badalona s’han marcat cap prioritat en la seva agenda política per afrontar aquesta problemàtica. No oblidem que un dels bens públics que han de gestionar els governs i no el menys important és el patrimoni natural. I una de les eines mes importants de la gestió ambiental, sense cap mena de dubte és la de l’educació ambiental. En aquest sentit valorem molt positivament la tasca pedagògica de l’Escola de Natura de Badalona Angeleta Ferrer.

Per millorar la gestió del Pla Especial de Protecció i Millora del Parc de la serralada de Marina, Els Verds de Badalona fem les següents propostes de treball:

  1. Millorar l’escàs finançament del Parc de la Serralada de Marina impossibilita el seu correcte funcionament i qüestiona el Pla Especial. Col·laboració financera, material, tècnica i humana de l’Ajuntament  amb el parc.
  2. Incloure al Pla Especial les 900 Ha. de bosc de Sant Fost de Campsentelles, i tots aquells espais de valor ecològic indiscutible al PEIN.
  3. Marcar la B-20 com a límit del creixement urbanístic de la ciutat.
  1. Oposar-nos a projectes contraris a la preservació i millora de la serralada com son el túnel de la B-500 i la línia de Molt Alt Tensió (MAT).
  2. Incloure els torrents i les capçaleres de les rieres en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya per a la seva protecció i preservació.
  3. Incloure la Generalitat de Catalunya en el Consorci del Parc de la Serralada de Marina per augmentar la seva capacitat tècnica i financera per poder afrontar dignament la gestió d’aquest espai natural.
  4.  Promoció de l’agricultura ecològica, amb la promoció de cooperatives  i l’habilitació d’horts socials municipals.
  5. Crear una Oficina u Observatori Municipal de Protecció del Paisatge. Elaborar un Catàleg del Paisatge.
  6. Creació d’una Agència Municipal de l’Aigua per planificar la sostenibilitat dels fluxos de l’aigua a la ciutat.
  7. Badalona és rica en mines d’aigua pel que caldria fer un inventari descriptiu d’aquest patrimoni hidràulic i ecotecnològic subterrani.
  8. Arranjament i dignificació de les fonts de muntanya (i de la ciutat).
  9. Neteja de les rieres, integrant-les  dins la trama urbana però no asfaltades ni com a recons marginals on llençar escombraries, sinó arranjant-les com a passejos naturals i eixos cívics pel gaudi de la ciutadania.
  10.  Obrir un procés participatiu vers a l’aprovació d’un nou Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Badalona que fa anys dorm a un calaix.
  11. Democràcia ambiental: informació i participació ciutadana efectiva i vinculant en els processos de presa de decisions polítiques que afectin a la ciutat.


Des d'aquí volem agrair a l'historiador tianenc Sr. Josep M. Toffoli Carbonell per facilitar-nos aquest extraordinari reportatge fotogràfic de la Font de les Monges dels anys 20-30. 



Una de les conclusions de les VIII jornades ecologistes del 2.014 sobre els valors i beneficis intangibles dels espais naturals, va ser la de recuperar l'empenta reivindicativa i l'espèrit unitari de la campanya "Sant Jeroni Parc Públic", per fer front als nous reptes i amenaces que planen sobre el parc de la serralada de Marina com son el túnel de la B-500 i la Molt Alta Tensió (MAT).

En el decurs d'aquelles jorndes, Josep M. Mallarach encarregat d'inaugurar-les amb una conferència magistral sobre els beneficis intangibles dels boscos, ens va informar de que el bosc de la font de les Monges, és l'unic bosc de la serralada de Marina,que apareix a l'inventari de boscos singulars de Catalunya elaborat pel CREAF.

Malauradament, quan el vam visitar fa tot just un any, vam comprobar in situ el lamentable estat de degradació i deixadesa en el que es troba. I si a això sumem el fet que l'esmentat bosc i la mateixa font pertanyen al municipi de Sant Fost de Campsentelles, municipi que des de fa 17 anys incompleix la seva promesa d'incorporar-se al Consorci del Parc, per protegir els seus boscos, entendrem perfectament quina es la finalitat d'aquesta netaja popular reivindicativa.

Per garantir l'èxit d'aquesta acció popular i reivindicativa ens calia, però, donar un pas molt important i decisiu que ja hem donat: comptar amb la complicitat del Parc i la participació de les entitats ambientalistes, ecologistes i veinals dels municipis que volten la serralada de Marina sensibilitzades en la protecció d'aquest espai natural, com son ACER de Montcada i Reixac, El Centre d'Estudis de la Natura del Barcelonès Nord, i el Centre Excursionista Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet, ALOC de Badalona i l'Associació de Veïns de la Conreria.

Nomès ens falta confirmar amb Acció Natura de Tiana, amb els que ja vam parlar al desembre i en principi ja estaven d'acord.

Com arribr-hi des de Badalona/Tiana en bus Sagalés:

Sortida: c/.Germà Juli/Jutjats de Badalona: 09:45h 
Horari pas per Tiana:09:55h
Horari arribada a la Conreria: 10:05h
Horaris de tornada parada Conreria: 12:28h i 19:33h


Organització de la Jornada:
De 10:00 a 10:30: Esmorçar, explicació de la jornada i un conta conte tradicional popular sobre la Font de les Monges.
De 10:30 a 13:30: Organització de la neteja popular amb tres grups de treball:

A-Desbroçament de l'embardissada per obrir camí als escombriaries voluntaris

B-Recollida d'escombreries en cabassos i transport fins al camí

C-Tria selectiva de les fraccions inorgàniques en els diferents contenidors i carregament a la pick up del Parc

13:30-14:00: Vermut Popular de Traje i Coromines
14:00: Foto de grup conmemorativa i acomiadament de la neteja popular de la Font de les Monges.


Algunes recomanacions:
Porteu:
Roba cómoda de treball
Guant i ulleres de protecció
Esmorçar i beguda/Tindrem aigua
Moltes ganes de treballar!

Pregem fer difussió! No hi faltis, estàs convidat/da!

Evento Facebook:

Salut i ecologia!
Els Verds de Badalona.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada