dimarts, 2 de juny del 2020

La tempesta Glòria ressuscita el Fòrum del Medi Ambient de Badalona

Francesc Alfambra
  
Després de dues dècades en caiguda cap a la irrellevància social, política i mediàtica, i virtualment desaparegut durant els darrers tretze mesos (des del 16 de gener del 2019) a mercè de la desídia política municipal, el Fòrum del Medi Ambient de Badalona semblava estar sentenciat, mort i enterrat. Però després de les nostres reiterades protestes i sobretot arran de la tempesta Glòria i la massiva resposta ciutadana a diverses convocatòries espontànies de voluntariat ecologista per netejar les nostres platges de residus plàstics contaminants, finalment va ser convocat el passat 13 de febrer. Sorprenentment, l’assistència multitudinària d’entitats i plataformes que mai abans havien participat el va desbordar. Per entendre el significat d’aquesta -jo diria- efemèride històrica, cal fer cinc cèntims del procés històric que ens ha dut fins aquí.

La seva creació, el 25 de juny de 1997, responia a l’adhesió del Ple Municipal del maig del 1996 a la Carta dels Pobles i Ciutats Europees cap a la Sostenibilitat (Carta d’Aalborg, 1994), al capítol 28 de l’Agenda 21 de la CNUMAD (Cimera de la Terra, Rio de Janeiro, 1992), al Pla d’Acció “De la Carta a l’Acció” (Lisboa, 1996) i al programa d’Els Verds (Confederació Ecologista de Catalunya), un partit ecologista que des de la seva fundació el 1994, havíem portat a molts ajuntaments catalans el compromís de crear Agendes 21 Locals a través de la frustrada coalició electoral IC - Els Verds. Segons l’apartat primer del segon article dels Estatuts del Fòrum, el seu objecte és ”(...) reunir voluntats i esforços, promoure la dinamització, la informació i la participació de la societat civil badalonina, així com el seu moviment associatiu en totes les seves manifestacions, per tal d’avançar cap a un desenvolupament sostenible.”

Des d’un començament, els seus objectius grinyolaven amb la manca de voluntat política per posar-lo en marxa. Un any després de la seva creació, el diari 'El Punt' em publicava un article on feia un primer balanç. 'L’acte públic i solemne de constitució del Fòrum a la sala de plens de l’Ajuntament, no va ser ni públic ni solemne, ja que, atesa la precipitació que es va convocar, no hi va assistir ni una persona, ni tan sols hi va ser present l’alcalde de Badalona Joan Blanch, president del mateix Fòrum. El desinterès i la marxa ostentosa del representant dels empresaris [Sr. Falcó] al·legant “la pèrdua de temps”, també va deslluir l’acte. L’exclusió d’importants sectors socials, cívics i econòmics, ens va fer considerar que naixia amb una representativitat insuficient que calia ampliar, la qual cosa vam denunciar des del mateix acte inaugural.'

Des d’aquell primer acte inaugural, aviat farà 23 anys, un dels camps de batalla ha estat sempre l’ampliació de la seva representativitat. Malauradament, la instrumentalització, el desinterès i la desídia política de tots els governs ha estat sempre la norma. Hem sigut testimonis de l'incompliment sistemàtic del calendari de reunions trimestrals amb convocatòries aleatòries o desconvocatòries a conveniència del regidor/a de torn, incompliment dels acords del plenari, el bloqueig de la informació, la inassistència sistemàtica dels grups municipals i de l’alcalde o alcaldessa de torn, etcètera. Els incompliments continuen: no convocatòria de grups de treball (reforma dels Estatuts, serralada de Marina, eleccions a la segona vicepresidència del Fòrum, visita al dipòsit d’aigües pluvials de l’Estrella); cap enviament de documentació (l'estudi hidrogeològic del canal o el contracte de manteniment del verd urbà). Després d’un estiu farcit d’episodis de contaminació marina en plena temporada de bany, ben mereixia presentar un informe al Fòrum de la gestió tècnica feta, tal com s'havia fet tradicionalment.

En honor a la veritat cal dir que la mediocritat política que sempre ha presidit la gestió del Fòrum, té dues notabilíssimes excepcions que brillen amb llum pròpia. En ambdues ocasions van ser sessions públiques multitudinàries presidides per l’anterior alcaldessa Dolors Sabater. El 12 de gener de 2017, arran de la pressió de la Plataforma Salvem el turó de l’Enric es va presentar l’Informe Socioambiental de l’AMB sobre aquest turó, desaconsellant la implantació d’una gran superfície comercial i recomanant a l’Ajuntament que aquell espai tenia grans potencialitats de futur com a infraestructura verda per a la ciutat. El segon va ser al juliol del mateix any, en què a petició d’Els Verds de Badalona es va realitzar un nou estudi hidrogeològic del canal del port. Al nostre parer, obrir el canal a la dàrsena portuària sense impermeabilitzar el seu vas contaminarà l’aqüífer carbonatat de Badalona amb aigües salobroses, molt corrosives pels fonaments dels pisos nous i sobretot dels preexistents. Amb més pena que glòria, i molt qüestionat, però, el nou informe hidrogeològic es va presentar a un nombrós públic en l’àmbit del Fòrum. Malauradament, dues flors no fan primavera!

En no convocar durant 13 mesos el Fòrum, el govern actual ha excel·lit en desídia, en manca de respecte i menyspreu envers aquest òrgan participatiu. Que la participació democràtica i la defensa del medi ambient no han estat mai prioritats de l’Ajuntament de Badalona ja ho sabíem. Que l’Àrea de Medi Ambient és una arracada verda, un gerro decoratiu i una coartada perfecta per fer d’escut parallamps de la nefasta política d’especulació immobiliària i d’ocupació intensiva del front litoral amb projectes urbanístics abjectes, faraònics i ruïnosos com són el canal del Port i el PDU de les Tres Xemeneies, ja ho sabíem. Però que ho facin tan descaradament, convertint el medi ambient en la ventafocs de la política municipal és un indicador punyent de la degradació política a la qual hem arribat.

La tempesta Glòria ha posat en evidència l’Emergència Climàtica. S’han despertat moltes consciències i sensibilitats envers la necessitat de protegir el nostre patrimoni natural de tota mena de contaminacions. Moltes consciències han cristal·litzat al voltant de Badalona pel Clima, Badalona Mar, Massa Crítica, la Taula de la Mobilitat, AireNet, Conreu Sereny, Fampas, plataformes com Salvem el turó de l’Enric o Salvem ca l’Andal i de moltes altres entitats que també van assistir.

Hem de canviar el nostre estil de vida i l’actual model social de producció i consum, responsables del desgavell climàtic que ja estem patint. Exigim al govern municipal que es posi les piles i declari l’emergència climàtica ja! Abans s'ha de comprometre fermament a prendre una sèrie de mesures urgents i contundents consensuades amb la ciutadania per mitigar i revertir els efectes del canvi climàtic. Si més no, aquesta és la nostra exigència i estem segurs que també la de tots els altres col·lectius. Ja no hi ha excuses! Passem a l’acció! Canviem el sistema, no el clima!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada