Comunicat de denúncia a l’opinió pública:
Col·lectiu +Verd Urbà Badalona i Associació Els Verds de Badalona
Una tala dràstica està malmetent
el parc de can Solei!
Després de rebre les queixes d’usuaris i veïns del parc per la tala que s’està fent al parc des de finals de gener, vam emplaçar a les Regidories de Medi Ambient i del Districte 1r de l’Ajuntament de Badalona a fer una visita conjunta per tal de demanar explicacions del perquè d’aquesta tala tan dràstica. Davant el panorama tan desolador a la vista de tothom, estàvem convençuts que s’avindrien a fer un manteniment adequat mantenint la fesomia de la massa vegetal. Però no va ser així, sinó tot el contrari.
Vam fer la visita però ni els seus arguments ens van convèncer en absolut, ni van acceptar cap dels nostres suggeriments de moderar la seva actuació. ja que considerem que s’està malmetent el model de parc neoclàssic ombrívol com es can Solei. Sorprenentment, poc desprès de la visita, la regidora de Medi Ambient Rosa Trenado va declarar a la TV de Badalona que ens havíem posat d’acord, en la gestió que s’està fent al parc, la qual cosa es totalment contraria a la veritat i per tant una manipulació de la informació.
Per
tot això manifestem el següent:
1r. Constatar l'alarma social i la protesta que usuaris i veïns ens van fer arribar per la poda desproporcionada que està malmet el model tradicional de parc romàntic/neoclàssic de bosc ombrívol i fresc en galeria.
2n. Alertats pels veïns i usuaris,
+Verd Urbà Badalona i Els
Verds de Badalona vam fer una visita on vam
constatar caire extrem de la poda que s'està duent a terme.
3r.
Vam demanar a les Regidories de Districte 1r i de Medi Ambient,
juntament amb tècnics responsables, per tal de rebre «in situ» les
explicacions pertinents. I com el millor procediment per iniciar un
procés participatiu mitjançant el qual, veïns, usuaris i grups
ecologistes podem arribar a una entesa amb els responsables polítics,
per millorar la gestió del verd urbà.
4t.
El dilluns 31 de gener vam fer aquesta trobada conjunta al parc. Les
explicacions per part del tècnic no ens van convèncer en absolut,
per ser incoherents i contradictòries. Es justifiquen dient
que volen deixar entrar la llum a les heures, quan les heures
prosperen perfectament en aquest ambient ombrívol des de sempre. Més
que deixar entrar la llum, es pot observar que la poda feta a
l'entrada al parc és una estassada en tota regla, tan salvatge que
ha convertit aquell indret en un solàrium sense cap ombra, més
semblant a una catàstrofe meteorològica, que a una poda de
manteniment. Trigarà anys a recuperar-se la massa vegetal. Després
de 13 anys sense manteniment no es pot pretendre recuperar la manca
de manteniment amb una actuació tan dràstica i a ulls de tothom
absolutament desproporcionada i improcedent.
5è. Al
seu torn, els nostres arguments per moderar aquesta poda tan dràstica
tampoc no van ser acceptats en cap moment pels responsables municipals.
Cal dir, que rebutjant els nostres arguments, s’incorre en una gran
contradicció, ja que estem defensant exactament el mateix model de parc
ombrívol que postula l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Malauradament, malgrat la retòrica participativa buida de contingut a la que ens tenen acostumats, la seva actitud va evidenciar clarament la manca de voluntat política per arribar a una possible entesa, posposant el suposat acord a futures actuacions. Adjuntem les descripcions de la wikipedia i de la mateixa AMB:
Jardins i l'esplanada
- Els jardins creen un espai amb un ambient ombrívol, íntim i protector, que embolcalla al passejant. A dins, els camins de sorra recorren la zona relligant elements: parterres de formes i mides variables, recoberts i vorejats d'heura, amb arbres centrals i restes de rocalles, reproduint cascades, estanyols i brolladors, recorden el seu marcat caràcter romàntic. El verd perennifoli de pins, cedres, teixos, llorers, còculs, entre altres espècies domine n el parc tot l'any, mentre que algunes taques dels arbres caducifolis són els que ressalten els canvis estacionals. Per tant, cal remarca la diversitat vegetal i una notable presència d'arbres singulars i arbusts convertits en petits arbres. Precisament, entrant pel carrer de la Seu d'Urgell hi ha una placeta envoltada de palmeres de diferents espècies que contrasta amb els voltants.
Més info:
- https://ca.wikipedia.org/wiki/Parc_de_Can_Solei_i_Ca_l%27Arn%C3%BAs#Can_Solei
- https://docs.amb.cat/alfresco/api/-default-/public/alfresco/versions/1/nodes/6026a420-3bbf-4cfc-84e5-ecdeba24343c/content/27_Can+Solei+i+Ca+lArnus+0512.pdf?attachment=false&mimeType=binary/octet-stream&sizeInBytes=981078
6è. Cal dir també que les nostres consideracions no són solament de caire estètic com a usuaris del parc, -que són importants- sinó també tècniques, ja que disposem de l'opinió de tècnics jardiners independents que discrepen i qüestionen molt seriosament aquesta actuació.
7è. A hores d’ara continuen el mateix tipus de poda, en la mateixa línia que estem denunciant, la qual cosa indica clarament que no han acceptat cap de les nostres propostes de modificar i moderar la tala. Com a evidència d'això, les paraules del tècnic de l'ajuntament demostren que no es té la mínima intenció de canviar el model de poda/tala quan se’ns contesta que es seguiran fent intervencions cada 10/13 anys per falta de pressupost.
8è. Tampoc no s'ha tingut en
compte el fort impacte que una actuació tan dràstica com aquesta té
sobre la biodiversitat de la parc, especialment sobre l’avifauna.
9è. Demanem que els recursos pels parcs i jardins de la ciutats siguin administrats d'una manera curosa i destinats a una poda de manteniment (anual o bianual) que no deixin el parc amb un aspecte tant desolador. En tota l'actuació es veu manca de planificació. No es té clara la idea de com es vol el parc comptant amb el pressupost de què es disposa. Caldria un full de ruta amb els objectius que es volen assolir. Si cal, ser modestos i treballar per conservar el què hi ha i que al menys això no se’n surti de mare deixant un aspecte final desolador.
10è. Per tot això exigim a l’Ajuntament que aturi la poda tan extrema que s’està fent i acceptin les nostres propostes de modificar i moderar la poda a fi efecte de respectar la fesomia tradicional i mantenir el model de parc ombrívol que la ciutadania i els grups ecologistes estem proposant.
Col·lectiu +Verd Urbà Badalona i Associació Els Verds de Badalona
Badalona, 5 de febrer de 2022
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada