dijous, 7 de novembre del 2019

Jornades Ecologistes sobre el Deute Ecològic, la Cooperació i la Solidaritat Internacional



La conferència inaugural d'aquestes jornades anirà a càrrec de Joan Martínez Alier, catedràtic del Departament d'Economia i Història de l'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És una gran satisfacció poder comptar amb Joan Martínez Alier per encetar aquest debat, ja que a més de la seva extraordinària labor acadèmica en els camps de la Història de la Economia, de l'Ecologia Política o de l'Economia Ecològica, es director de la revista Ecologia Política, ex President i cofundador de la Societat Internacional d'Economia Ecològica, codirector de l'Atles Mundial de la Injusticia Ambiental (EJAtlas), i activista ecologista en els camps del Deute Ecològic, del Deute Extern, de la Justícia Ambiental, de l'Ecologisme dels Pobres, de l'Ecofeminisme, del Decreixement, del Comunalisme, etcètera. Molt crític amb la Transició, amb el règim del 78, amb la globalització (neoliberal), amb la manca de llibertats i repressió que vivim a Catalunya. Va ser col·laborador de Ruedo ibèrico de París (revista clandestina antifranquista), i és articulista habitual de La Jornada (diari mexicà). Les seves principals publicacions tracten aspectes ambientals i ecològics de l'economia, i ha realitzat estudis sobre les estructures agràries de diversos països europeus i d'Amèrica del Sud. 

Com ell mateix diu al prefaci del llibre: 


"Per això, el subtítul del llibre: el meu lloc al món universitari i també al món de l'activisme ha estat en la divulgació de l'economia ecològica i l'estudi i la participació en conflictes socioambientals. És el tema principal del llibre: el creixement del moviment global per la justícia ambiental"


Per totes aquestes raons, i en el marc d'aquesta conferència inaugural, es un privilegi i un plaer alhora, presentar el seu darrer llibre de memòries "Demà serà un altre dia, una vida fent economia ecològica i ecologia política", on recull una bona part de la seva trajectoria acadèmica, d'articulista i d'activista ecologista que il·lustra abastament tot allò que dèiem abans.

Ha disertat sobre aquestes disciplines a Barcelona, a Oxford, Standford, Yale, Berlín, Cuba, Perú, Equador, Mèxic, Brasil, l'Índia, Xina, i Japó.