diumenge, 18 de setembre del 2022

Manifest Transformem la C-31 JA!

 Transformem la C-31 ja!

>Manifest<

L’any 1969 s’inaugurà l’autopista de Barcelona a Mataró, ara C-31. Aquesta gran infraestructura viària destinada als vehicles privats a motor travessa tota la ciutat de Badalona i ocupa una superfície d'uns 200.000 metres quadrats. L'objectiu d'aquest eix viari va ser facilitar als barcelonins els desplaçaments de forma ràpida a les seves segones residències del Maresme o de la Costa Brava sense tenir en compte les necessitats de mobilitat dels badalonins i badalonines.

Aquesta infraestructura viària interurbana, imposada fa 53 anys, és una via segregada de gran capacitat, que actua com a barrera arquitectònica que desvertebra social, psicològica i urbanísticament la ciutat. Així trobem que al voltant d'aquesta barrera es concentren les rendes més baixes econòmicament, generant-se una segregació que acaba afectant a una bona part de la ciutat. Per tant, depenent de si vius per sota o per sobre de l'autopista pots tenir millors o pitjors perspectives educatives. Una de les mancances de la nostra ciutat és la construcció d'un mapa escolar que doni resposta real a les necessitats educatives, però la presència inamovible de l'autopista ha fet fracassar qualsevol iniciativa en aquest sentit.

Per aquesta enorme barrera arquitectònica passen diàriament més de 70.000 cotxes que provoquen un greu problema de contaminació ambiental y acústica. Una de les conseqüències de la contaminació ambiental per la nostra salut, amb patologies respiratòries, cardiovasculars i fins i tot morts sobtades, entre d'altres. Però els contaminants atmosfèrics no afecten a tothom per igual, els infants, les embarassades, la gent gran i les persones amb problemes de salut poden tenir una afectació més important. Els infants de les escoles que han estat més en contacte amb aquests contaminants fins i tot presenten un pitjor desenvolupament cognitiu. Quant a la contaminació acústica, també provoca greu problemes de salut com les cardiopaties, l'insomni o l'estrès.

Així quant més a prop estiguem d'aquest focus contaminant, més risc tenim de contraure greus malalties. Mentre que si prioritzem mantenir-nos en contacte amb espais verds trobarem grans beneficis per la nostra salut.

La regeneració urbanística i la renaturalització de la ciutat resultants de l’eliminació de la C-31 han de tenir per objectiu millorar la vida i la salut de la ciutadania i de reduir el consum de combustibles fòssils i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.


Què volem?

Eliminar aquesta barrera arquitectònica que bloqueja la connectivitat de gairebé 40 carrers de la ciutat i aïlla física i psicològicament la Badalona de dalt de la de baix.

Volem transformar la seva traça en un gran bulevard verd que articuli els grans equipaments de ciutat que ja existeixen, sobretot els centres docents i els esportius.

Donar un protagonisme absolut al verd urbà per trencar l'illa de calor que es l’autopista sobretot als barris mes deficitaris com Sant Roc, Llefià, la Salut, Sant Crist, Dalt la Vila, etcètera.

Donar prioritat absoluta en aquest nou eix verd als modes de mobilitat interna no motoritzats com son l’anar a peu i en bici i al transport públic col·lectiu electrificat com el tramvia, així com al metro i el ferrocarril en l’externa.

El gran repte de la futura ciutat sostenible, ecològica, justa i democràtica, rau en un urbanisme que prioritzi la salut de les persones per sobre dels vehicles privats a motor, així com la justícia socioambiental i l’adaptació i la resiliència de la ciutat als fenòmens climatològics cada vegada mes extrems i recurrents del canvi climàtic i de les emergències climàtiques que ja tenim aquí.

Cal aplegar voluntats i esforços de totes les entitats ciutadanes i les administracions públiques per tal d’eliminar aquesta ferida urbanística, aquest mur de la vergonya d’injustícia socioambiental que des de fa 53 anys trenca en dues parts la ciutat.

Per raons tan importants com els impactes tan severs i perjudicials de l’autopista sobre la salut pública i com barrera arquitectònica que desvertebra social i urbanísticament la ciutat, les entitats sotasignants EXIGIM la TRANSFORMACIÓ de la C-31 en un gran eix verd, vertebrador, permeable i equipat de la nostra ciutat.


Transformem la C-31 ja!


Entitats promotores:

Transformem la C-31, Massa Crítica, Fampas, Els Verds de Badalona, +VerdUrbàBadalona, Badalona pel Clima, Taula de la Mobilitat, Deixem de ser invisibles, Som Mobilitat, Salvem ca l’Andal, Defensem ca l’Arnús, Fridays for Futur Badalona, Inspirem Badalona i Òmnium Cultural Badalona.

Donen suport:

Associacions Veïnals de Bufalà, Canyadó, Can Solei, Centre, Coll i Pujol, Dalt la Vila, Iris-Sol-Casagemas, Juan Valera, Montigalà-La Batllòria, La Morera, Nova Lloreda Nord, Nova Lloreda Sud, Raval, Sant Antoni de Llefià, Sant Crist de Can Cabanyes, Sant Roc i Sistrells.


Badalona, 18 de setembre de 2022

dimarts, 13 de setembre del 2022

Instància-queixa i propostes a l’Alcaldia de Badalona relacionada amb la creació d’una Comissió assessora del Parc de Ca l’Arnús-Can Solei

Instància-queixa i propostes a l’Alcaldia de Badalona relacionada amb la creació d’una Comissió assessora del Parc de Ca l’Arnús-Can Solei


A l’Atenció del Sr. Rubén Guijarro

Alcalde de Badalona


D’en Francesc Alfambra

President de l’Associació Els Verds de Badalona


En relació a l'Expedient: 2022/00031732T Ref. Addic.: UO Responsable: D. Jurídic i Adm. Gral. de Govern i Territori Assumpte: Comissió tècnico assessora del Parc de Ca l'Arnús- Can Solei Procediment: Expedients de Comissions, Juntes i Consells


Volem manifestar el següent:

En primer lloc, considerem que la creació d'aquesta comissió assessora del parc de Ca l'Arnús-Can Solei es una iniciativa molt positiva per a impedir el despropòsit municipal d'edificar dos blocs de pisos dintre el perímetre històric del parc.

Ara bé discrepem de la composició d'aquesta comissió, ja que s'ha exclòs la presencia dels grups ecologistes que estem mobilitzats per a la preservació integra del parc.

Es per això que Sol·licitem:

  • Incloure l'Associació Els Verds de Badalona en l'esmentada comissió assessora del Parc.

  • Suspendre el planejament previst dins el Parc ja que els treballs d'aquesta comissió assessora no tindrien cap sentit si se segueix la tramitació administrativa d’aquest planejament . De no fer-se així només es pot interpretar aquesta comissió com a una comissió fantasma per cobrir l'expedient i allargar el conflicte innecessàriament.

Rebeu una cordial salutació

Atentament

Francesc Alfambra

President d'Els Verds de Badalona


Badalona, 13 de setembre de 2022

Comunicat a l’opinió pública de Defensem ca l'Arnús

 

Comunicat a l’opinió pública

En relació a la creació d’una Comissió tècnica de treball del Parc de Ca l’Arnús- Can Solei per part de l’Ajuntament de Badalona


El dia 9 de setembre de 2022, la Plataforma Defensem Ca l’Arnús, hem tingut accés al document de creació d’aquesta comissió, datat el 25/7/2022. En relació a la creació de l’esmentada comissió volem manifestar el següent:

En primer lloc, trobem molt favorable la creació d’aquest grup de treball, tan necessari per poder tractar diferents temes relacionats amb el parc de Ca l’Arnús-Can Solei.

D’altra banda, i atenent-nos a la part del document on diu que «Aquestes comssions són instruments de treball, tenen caràcter mixt, i han d’estar constituïdes per membres de la Corporació que ostentin responsabilitats de decisió en matèries que afectin les comissions mateixes», manifestem el nostre desacord quant a la forma que ha pres aquesta comissió.


Sent el parc de Ca l’Arnús-Can Solei un espai natural, d’una banda i de l’altre un element del patrimoni, ens sembla poc adient que la comissió estigui presidida per la Regidoria d’Urbanisme en solitari. En aquest sentit, entenem que hauria d’estar presidida o copresidida per la Regidoria de Medi Ambient i la de Cultura. A qualsevol ciutadà li semblaria un autèntic disbarat que una comissió sobre temes de salut pública fos presidida per la Regidoria de Cultura. Entenem que una comissió sobre el parc necessita ser presidida per professionals del medi ambient i del patrimoni, amb una sensibilitat especial envers aquests assumptes.


Sobre la resta de vocals de la comissió, manifestem el nostre desacord en que no s’hagi inclòs cap entitat ecologista. El darrer any, entitats ecologistes com +VerdUrbàBadalona, ElsVerds de Badalona i la mateixa Plataforma Defensem Ca l’Arnús, hem mostrat una gran preocupació per diferents aspectes del parc com la poda excessiva o la imminent construcció de pisos prevista dintre del parc, així també com la defensa del perímetre de la fitxa H-3 del Catàleg Municipal Municipal de Patrimoni.


Per tot això, i per tal que es reconfiguri aquesta comissió d’una manera més adient, Proposem:

  • Que aquest grup de treball sigui copresidit per la Regidoria de Medi Ambient i la de Cultura (Patrimoni)

  • Incloure alguna de les esmentades entitats ecologistes a aquest grup de treball

  • Que la resta de vocals siguin principalment persones vinculades al Medi Ambient i a la Cultura no a l’Urbanisme

  • La suspensió del planejament previst, ja que sinó, la creació d’aquesta comissió de treball per obrir debat sobre el parc de Ca l’Arnús-Can Solei no tindria cap sentit


Entitats signants: 

Plataforma Defensem Ca l’Arnús

A.VV. Iris-Sol-Casagemas

 Els Verds de Badalona

+VerdUrbàBadalona


Contacte: defensemcalarnus@gmail.com


Badalona, 12 de setembre de 2022