Manifest
Defensem el parc de ca l’Arnús!
La història que us volem explicar ve de lluny i moltes i molts de vosaltres ja coneixeu com va començar, fins i tot vau participar en el seu desenvolupament!
Eren els anys ’90 quan es va constituir la Plataforma en Defensa de Ca l’Arnús Parc Públic que, amb una mobilització veïnal i ecologista prolongada en el temps, va fer moure fitxa a les institucions fins a l’expropiació dels antics propietaris i consegüent indemnització dels terrenys del Parc. Va ser d’aquesta manera que la vella aspiració de la ciutadania badalonina de convertir Ca l’Arnús i Can Solei en un gran Parc públic metropolità es va fer realitat l’any 2002.
Uns anys abans, a l’octubre del 1980, els arquitectes Francesc Lladó i Joan Antoni Padròs van confegir una proposta de protecció del conjunt mitjançant la seva inclusió en el Catàleg municipal normatiu d’edificis, conjunts urbans i construccions d’interès públic a protegir (Fitxa C-20), aprovada el 27 de setembre de 1984. En aquesta fitxa del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Municipal, els autors hi van fer constar que “el Parc de Ca l’Arnús, junt al de Can Solei, constituiran el futur gran parc central que Badalona necessita”.
Ningú no dubta que el patrimoni històric i natural del jardí romàntic del Parc de Ca l’Arnús forma un conjunt paisatgístic excepcional de gran qualitat. Tampoc hem d’oblidar que l’antic propietari Evarist Arnús la va escripturar el 1851 com a finca indivisible.
I és en aquest espai on, ininterrompudament, des dels anys ‘70 del segle passat, es celebra al maig la Festa del Badiu, un esdeveniment popular fortament arrelat a la ciutat, que compta amb una gran participació associativa i de públic.
Malgrat l’alta consideració patrimonial i la suposada protecció legal, els darrers anys, el Parc ha estat deixat i malmès. No només per l’abandonament dels edificis històrics o per les salvatges i desproporcionades estassades de la massa forestal, sinó també per la contínua regressió del seu perímetre amb actuacions urbanístiques tan lamentables com construir uns blocs de pisos just al darrere del conjunt de “cases del Cristall” al carrer Sant Bru (qualificades com a zona de nucli antic), una escola de primària, els barracons d’un institut i ara, a més a més, el projecte de dos blocs amb 55 pisos a l’entrada emblemàtica al Parc pel carrer de Sant Bru.
Des de fa 20 anys que tothom creia que el parc sencer era públic. Tanmateix, malgrat que és una finca indivisible, malgrat la lluita popular, malgrat les expropiacions institucionals, sorprenentment l’any 2017 va aparèixer un projecte urbanístic sobre els terrenys de l’entrada per carrer Sant Bru, tres finques privades respecte de les quals s’havia mantingut un silenci còmplice i una opacitat municipal interessada, amb la pretensió d’edificar-hi dos blocs de pisos. Fins i tot, a la pàgina web d’una immobiliària barcelonina, ja els comercialitzaven!
Al 2017, la noticia va aixecar la protesta de la majoria de veïns i veïnes assistents als actes informatius del Districte 1 que van considerar el projecte urbanístic un disbarat. La resposta municipal a la protesta va ser reubicar un dels blocs movent-lo més cap a l’entrada, però amb la incògnita que el barri, el mur perimetral i la font dedicada a Roca i Pi no siguin finalment respectats! Tot i així, les al·legacions presentades en aquest sentit per alguna entitat ecologista van ser rebutjades.
Per això denunciem aquest projecte perquè és una operació d’especulació urbanística a dins del Parc i pels següents motius:
Perquè en època d’escalfament global necessitem refugis climàtics i aquí ja en tenim un en perfecte funcionament: amb els plàtans i els altres arbres centenaris que hi viuen. Només cal entrar al parc a l’estiu per notar com la temperatura s’abaixa fins a 4 o més graus!
Perquè l’actuació prevista impacta severament i de manera irreversible sobre la vegetació de l’entrada del Parc i en especial sobre el camí dels plàtans, alguns dels quals serien fins i tot talats.
Perquè aquestes construccions afecten negativament el valor paisatgístic i el patrimoni cultural i natural de l’entorn del Parc de Can Solei i Ca l’Arnús i en cap cas milloren les condicions de l’espai públic ni del paisatge urbà de l’entorn.
Perquè aquesta modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) malmet la integritat i la unitat paisatgística del parc.
Perquè segons la Llei de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya els Béns d'Interès Cultural s’han de protegir i preservar els entorns pròxims que no distorsionin la lectura i la interpretació del Bé.
Perquè vulnera el caire indivisible de la finca de Ca l’Arnús
Perquè destrueix o malmet elements del patrimoni històric i natural recollits en el catàleg del Pla especial de protecció del patrimoni municipal:
Perquè malmet l’entrada històrica més emblemàtica al parc pel carrer Sant Bru,
Perquè l’alçada de l’edifici d’habitatges UP2, amb PB+2 adossat, sobrepassa la del conjunt de casetes dels treballadors del Cristall de PB+1, amb la seva pròpia fitxa G-14 de protecció en el mateix catàleg del Pla especial de patrimoni municipal,
Perquè la volumetria resultant de l’edificabilitat de 4.385,30 m2 definida en el planejament no respecta el rasant ni la fesomia dels conjunts arquitectònics tradicionals de les casetes adossades a banda i banda del polígon d’actuació 3 (PA3),
Perquè hauran de talar arbres centenaris (plàtans i còculs entre d’altres),
Perquè s’haurà d’enderrocar la font que Arnús va dedicar a Roca i Pi que dóna a la carretera.
Per tot això demanem als grups municipals del govern i de l’oposició de l’Ajuntament de Badalona:
Que rebutgin i votin contra l’aprovació definitiva de la modificació puntual del PGM al sector de Sant Bru que empara aquest disbarat de construir dos blocs de pisos dintre el Parc i es presenti un nou PGM a on es mantingui la integritat del Parc.
Que facin permuta o expropiïn les tres finques de titularitat privada (7.831 m2) per a la seva requalificació com a sistemes de parcs i jardins urbans de caire metropolità (clau 6c).
Que les incorporin al Parc de Ca l’Arnús.
Que portin a l’aprovació del Ple Municipal l’acord i el compromís de cercar finançament públic per afrontar la despesa financera de l’expropiació de les parcel·les privades que permeti integrar-les al sistema de parcs i jardins urbans metropolitans del Parc de Ca l’Arnús.
Que el Parc de Ca l’Arnús i Can Solei sigui tractat i cuidat com un parc històric i s’inclogui en la seva totalitat dins del catàleg com a Bé Cultural d’Interès Local.
Que el perímetre de la fitxa de catàleg H-3 de l’any 1980 sigui respectat i que les parts més deixades del parc, com l’entrada del carrer Sant Bru i tota la seva part oriental, siguin repoblades d’arbres de port alt i arbustos, en consonància amb l’estil de la resta del Parc.
Que es desprogrami definitivament el projecte de construir un carrer darrera dels patis de les cases de carrer Sant Bru, ja que és obsolet i seria una ferida oberta des del carrer Seu d’Urgell fins a Riera Canyadó traient encara més espai verd al Parc.
No fer-ho així representaria un gran fracàs col·lectiu que pesarà sobre tothom, sobretot sobre els responsables polítics del govern per no haver sigut capaços d’impedir-ho.
Ca l’Arnús no es toca! Defensem ca l’Arnús!
Badalona, 3 de juny de 2022
Llistat provisional d’entitats signants:
1. Col·lectiu +VerdUrbàBadalona 2. Associació Els Verds de Badalona 3. Associació Veïnal Iris-Sol-Casagemas 4. Associació Veïnal de La Morera 5. Badalona pel Clima 6. Associació Veïnal del Centre 7. Associació Cultural La hiedra 8. Airenet, Coordinadora Veïnal Metropolitana 9. Associació Veïnal d’El Remei 10. Associació Veïnal de can Mercader 11. Entesa per a un Gran Parc Litoral 12. Conreu Sereny SCCL 13. AMPA Artur Martorell 14. Associació Veïnal de Bufalà 15. Salvem Ca l'Andal 16. Plataforma can Casacuberta Oberta 17. Transformem l'autopista C-31 18. DEPANA 19. SOS Monuments 20. Plataforma Jardins i Patrimoni 21. Moviment Pensionista de BDN 22. Amics i amigues de la natura de Roda de Ter i Les Masies 23. Associació de Familiars Malalts d'Alzheimer de Badalona i Sant Adrià de Besòs. 24. Ponts per la Pau 25. Amigues i Amics del Parc Forestal Històric del Castell de l'Oreneta 26. Plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts 27. Club Natació Badalona 28. Associació Veïnal Nova Lloreda Nord 29. Associació Veïnal del Dalt la Vila. 30. AFA Lola Anglada. 31. Associació de Veïnes i Veïns de Sant Antoni de Llefià 32. Associació Cultural de Poesia Pont del Petroli 33. Associació animalista Més k Animals 34. Associació de Veïns Front Marítim de Badalona 35. Xarxa Ciutadana Llefi@Net 36. Club Nàutic Bètulo 37. Associació Festa del dibuix 38. Forns Turris 39. Plataforma per la dignificació de la vil.la romana de Calella 40. Grup d'Espeleologia de Badalona 41. Grup Local de Som Energia Badalona 42. Associació Ecologista La Xopera de Sant Fost de Campsentelles
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada