dimarts, 3 de juliol del 2018

Ni Tanatori ni Mercadona: el turó no es toca!


El passat dia 2 de juny es va celebrar el tercer aniversari de les mobilitzacions ciutadanes i ecologistes en defensa del turó de l'Enric. En un ambient multitudinari i festiu, mes de 300 persones es van aplegar al turó a celebrar aquesta efemèride, més tenint en compte l'èxit de les mobilitzacions, primer contra l'operació Mercadona, operació feliçment desactivada el dia 31 de desembre de 2017, en que Mercadona va desistir definitivament. 
 

Això va ser possible gràcies a la lluita popular en combinació amb la oposició decidida de l'anterior govern Guanyem Badalona en Comú-ERC-ICV-EUiA. 
 

Malauradament la pressió especulativa no va acabar aquí ja que el dia 9 de gener d'enguany va aparèixer un nou projecte especulatiu, en aquest cas de Mèmora, consistent en equipar un Tanatori al mateix lloc i gestionat pel mateix gabinet d'arquitectes que havia empés el centre comercial anterior. 
 

L'aturada d'aquest nou projecte ha sigut possible gràcias a la ràpida i enèrgica reacció d'oposició veïnal, que va impedir el pas de la maquinària al turó, que preteneia fer un estudi geotècnic previ a la construcció d'un tanatori al turó, perpetrant de pas una destrossa d'una màquia mediterrània d'una finca pública municipal que la llicència tampoc no li amparava. Els ecologistes hi vam posar una denúncia al departament de disciplina urbanística municipal corresponent, cosa que va propiciar que l'Ajuntament ordenés la retirada de la maquinària mentre s'obria un expedient a l'empresa.

  
En qualsevol cas l'afectació ecològica, al que ja es oficialmnt Parc Metropolià del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric es molt severa i irresersible, ja que segons el Informe dels Valors Socials, Ambientals i Ecològics del turó que va fer l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que el considera com una gran infraestructura verda amb grans potencialitats de futur que donen servei a un entorn amb mes de 15.000 habitants, que vieuen a menys de deu minuts, i uns serveis didàctics i pedagògics a tres instituts de secundària i vàries escoles primàries. 

 
Ara, s'obre una nova etapa crucial pel parc metropolità del turó&torrent. Davant el nou Ajuntament sorgit del vot de censura de PP, PSC-PSOE i C's al govern de Guanyem Badalona en Comú-ERC-ICV-EUiA, cal reforçar la vigilància i fer entendre al nou govern del PSC-Units per Avançar, i el nou alcalde Àlex Pastor del PSC que un dels patrimonis públics a protegir per l'administració municipal, i no el menys important és el patrimoni natural, l'històric i l'arqueològic.
 


La plataforma Salvem el turó de l'Enric i el torrent de la Font ha demanat reunir-se amb els representants del nou Ajuntament incloent l'Alcalde per tal de recabar informació sobre les negociacions amb Mèmora per fer una permuta o una expropiació i integrar les tres finques en litigi a la gestió ordinària del Parc Metropolità del Torrent de la Font i del TUró de l'Enric.


A l'ambient festiu es va destacar l'afluència de nombroses families de matrimonis joves amb canalla a fer un berenar-sopar acompanyat amb un concert d'acordió de cançons tradicionals populars.




 Més tard tots els assistenst vam poder gaudir de varis telescopis per a l'observació astronòmica i d'un taller d'observació de papallones nocturnes molt interessant.
 

La única sortida digna possible  es recuperar, protegir i preservar aquest extraordinari patrimoni natural que representa el Parc pel gaudi de tota la ciutadania de Badalona, una de les ciutats mes infradotades en espais verds publics de Catalunya. 
 
Senyor alcalde i senyors regidors i regidora, no ho allarguin massa, estem a l'espera de que incorporin a les seves agendes polítiques la defensa decidida del Parc, i de que compleixin no gensmenys que les seves obligacions en matèria de protecció mediambiental com correspon a la seva responsabilitat política de primeres autoritats municipals.