divendres, 13 de desembre de 2019

Badalona pel Clima/ Contra l'Emergència Climàtica!


BADALONA PEL CLIMA 
CONTRA L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA!
 Residu 0 = Incineració 0 = Contaminació 0 

Ahir dijous 12/12/19, a l'acte convocat per la plataforma Badalona pel Clima, van prendre la paraula José Luis Conejero, portantveu de la Plataforma Anti-Incineració de Residus de Montcada i Reixac i en Isaac Lozano de la Coordinadora de la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs (Bergadà).A la presentació de l'acte, un membre de Badalona pel Clima, va començar preguntant: Qué tenen a veure la incineració de residus i el canvi climàtic? Doncs molt! A Catalunya i sobretot a l'entorn metropolità, -com després demostrarà José Luis-, la suma d'emisions de les 4 cimenteres de tenim i la incineradora TERSA de Sant Adrià de Besòs emeten més gasos d'efecte hivernacle que tot el parc automobilistic català!

Tot fa pensar que la COP25 de Madrid serà una cimera per cubrir l'expedient ja que l'acord de la COP21 de París de 2015, va postergar a finals del 2020, la data per d'adoptar compromisos per reduir un 45% les emisons de CO2 el 2030 respecte les del 2010, com a pas intermig per assolir la neutralitat climàtica, amb balanç zero emisions el 2050, si volem contenir la pujada de Tª a 1,5ºC respecte a l'epoca preindustrial.

Encara que la primera font d'emissió de gasos tenen el seu origen es la crema de combustibles fòssils per part del model de transport, a Catalunya resulta que les emissions de gasos de les cimenteres i les incineradores superen les del sistema de transport i mobilitat. Però d'això no se'n parla! 

També va denunciar, que malgrat el discurs sostenibilista, de "Residu Zero" i d'Economia circular, postís del PREMET25 i del PRECAT25 (Plans de Prevenció de Residus Metropolità i de Catalunya 2020-25), a l'hora de la veritat, no solament no és planifica el tancament de les incineradores ni de la crema de Combustibles Derivats dels Residus (CDR's), sinó que planifiquen l'augment de la capacitat d'abocadors i d'incineració, es a dir s'esta perpetuant dues tecnologies brutes, obsoleles i altament contaminants!

Tot seguit, José Luis Conejero va fer un repàs històric de la llarga trajectòria de lluites i mobilitzacions de la plataforma, creada l'any 2006, contra la incineració de residus, la crema de CDR's i el tancament de la cimentera LAFARGE de Montcada i Reixac.

Amb dades oficials, va demostrar que les emisions de gasos d'efecte hivernacle de les 4 cimenteres de catalunya i la incineradora TERSA de Sant Adrià del Besòs superen les de tot el parc automobilistic català. 

D'altra banda les cimenteres no solament no paguen per la seva contaminació sinó que obtenen beneficis multimilionaris, i tot a costa de la salut pública, que degut a les seves emisions de tota mena de compostos volàtils altament  contaminants, com son les dioxines, els furans, i els metalls pesants, els NOX, etcètera, determinen unes despeses sanitàries de més de 130 milions en 2016!
Al seu torn Isaac Lozano va denunciar que el projecte de convertir l'antiga tèrmica de Cercs en una incineradora de residus industrials  "banals" de tota mena sense especificar, d'uns 330.000 tones, representa el 75% dels residus industrials que es produeixen a Catalunya. 


I l'únic argument és el de estalviar diners, a una comarca com el Bergadà on hi ha una inversió tèrmica per impedeix la difusió dels contaminants, es a dir concentrant la contaminació al poble de Cercs. 

Va afegir que la posició de la plataforma Anti-Incineració de Cercs, planteja que no volen cap incineradora ni a Cercs ni enlloc!Finalment amb un torn obert de paraules i un animat debat, és va acordar continuar i ampliar la plataforma Badalona pel Clima amb la incorporació  de un bon nombre dels presents, amb l'objectiu d'exigir a l'Ajuntament a actuar i prendre mesures urgents per reduir les emisions contaminants a nivell local per mitigar l'emergència climàtica local i global.

Badalona 12 de desembre de 2019