divendres, 13 de desembre del 2019

Badalona pel Clima/ Contra l'Emergència Climàtica!


BADALONA PEL CLIMA 
CONTRA L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA!
 Residu 0 = Incineració 0 = Contaminació 0 

Ahir dijous 12/12/19, a l'acte convocat per la plataforma Badalona pel Clima, van prendre la paraula José Luis Conejero, portantveu de la Plataforma Anti-Incineració de Residus de Montcada i Reixac i en Isaac Lozano de la Coordinadora de la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs (Bergadà).



A la presentació de l'acte, un membre de Badalona pel Clima, va començar preguntant: Qué tenen a veure la incineració de residus i el canvi climàtic? Doncs molt! A Catalunya i sobretot a l'entorn metropolità, -com després demostrarà José Luis-, la suma d'emisions de les 4 cimenteres de tenim i la incineradora TERSA de Sant Adrià de Besòs emeten més gasos d'efecte hivernacle que tot el parc automobilistic català!

Tot fa pensar que la COP25 de Madrid serà una cimera per cubrir l'expedient ja que l'acord de la COP21 de París de 2015, va postergar a finals del 2020, la data per d'adoptar compromisos per reduir un 45% les emisons de CO2 el 2030 respecte les del 2010, com a pas intermig per assolir la neutralitat climàtica, amb balanç zero emisions el 2050, si volem contenir la pujada de Tª a 1,5ºC respecte a l'epoca preindustrial.

Encara que la primera font d'emissió de gasos tenen el seu origen es la crema de combustibles fòssils per part del model de transport, a Catalunya resulta que les emissions de gasos de les cimenteres i les incineradores superen les del sistema de transport i mobilitat. Però d'això no se'n parla! 

També va denunciar, que malgrat el discurs sostenibilista, de "Residu Zero" i d'Economia circular, postís del PREMET25 i del PRECAT25 (Plans de Prevenció de Residus Metropolità i de Catalunya 2020-25), a l'hora de la veritat, no solament no és planifica el tancament de les incineradores ni de la crema de Combustibles Derivats dels Residus (CDR's), sinó que planifiquen l'augment de la capacitat d'abocadors i d'incineració, es a dir s'esta perpetuant dues tecnologies brutes, obsoleles i altament contaminants!





Tot seguit, José Luis Conejero va fer un repàs històric de la llarga trajectòria de lluites i mobilitzacions de la plataforma, creada l'any 2006, contra la incineració de residus, la crema de CDR's i el tancament de la cimentera LAFARGE de Montcada i Reixac.

Amb dades oficials, va demostrar que les emisions de gasos d'efecte hivernacle de les 4 cimenteres de catalunya i la incineradora TERSA de Sant Adrià del Besòs superen les de tot el parc automobilistic català. 

D'altra banda les cimenteres no solament no paguen per la seva contaminació sinó que obtenen beneficis multimilionaris, i tot a costa de la salut pública, que degut a les seves emisions de tota mena de compostos volàtils altament  contaminants, com son les dioxines, els furans, i els metalls pesants, els NOX, etcètera, determinen unes despeses sanitàries de més de 130 milions en 2016!




Al seu torn Isaac Lozano va denunciar que el projecte de convertir l'antiga tèrmica de Cercs en una incineradora de residus industrials  "banals" de tota mena sense especificar, d'uns 330.000 tones, representa el 75% dels residus industrials que es produeixen a Catalunya. 


I l'únic argument és el de estalviar diners, a una comarca com el Bergadà on hi ha una inversió tèrmica per impedeix la difusió dels contaminants, es a dir concentrant la contaminació al poble de Cercs. 

Va afegir que la posició de la plataforma Anti-Incineració de Cercs, planteja que no volen cap incineradora ni a Cercs ni enlloc!



Finalment amb un torn obert de paraules i un animat debat, és va acordar continuar i ampliar la plataforma Badalona pel Clima amb la incorporació  de un bon nombre dels presents, amb l'objectiu d'exigir a l'Ajuntament a actuar i prendre mesures urgents per reduir les emisions contaminants a nivell local per mitigar l'emergència climàtica local i global.

Badalona 12 de desembre de 2019

divendres, 6 de desembre del 2019

Badalona pel Clima, contra l'emergencia climàtica!

 BADALONA PEL CLIMA 
CONTRA L'EMERGÈNCIA CLIMÀTICA!
 Residu 0 = Incineració 0 = Contaminació 0 

Benvolgud@s: 

Davant la Conferència de Canvi Climàtic (COP25) de l'ONU, que s'està celebrant aquests dies (del 2 al 13/12/19) a Madrid volem dir el següent: 

1r. Que aquesta conferència estava prevista fer-la a Xile, però la brutal repressió del govern Piñera, (19 morts i milers de detinguts) contra les mobilitzacions ciutadanes d'oposició a les seves polítiques neoliberals, van forçar el govern a renunciar a la seva celebració a Santiago de Xile. 

2.- Que el govern espanyol en funcions, en plena campanya de les eleccions generals del 10 N, amb afany electoralista, es va oferir per celebrar-la a Madrid, com un acte propagandístic més. 

3r. Que l'objectiu fonamental d'aquesta conferència COP25, es l'adopció de compromisos per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, pel que, ni Madrid, ni Barcelona, és a dir, l'estat espanyol no són els llocs més indicats per celebrar-la, ja que aquestes ciutats, són de les més contaminades d'Europa i incompleixen sistemàticament la normativa europea en matèria de contaminació atmosfèrica. 

4t. Que el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle a nivell europeu (40%) és el model de mobilitat fonamentat en el vehicle privat a motor i el sistema de transport de mercaderies per carretera. 

5è. Que a Catalunya, però, segons s'ha pogut saber recentment, les incineradores de residus urbans i les cimenteres que cremen Combustibles Derivats dels Residus (CDR), emeten més CO2 i d'altres gasos que tot el parc automobilístic català! 

6è. Per això denunciem la propaganda institucional (Ajuntament i Generalitat) enganyosa de la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona com la panacea contra el canvi climàtic que tindrà una escassa incidència en la reducció d’emissions impedint l’accés als vehicles antics però no als nous, que també contaminen.  Mentre oculten  la contaminació (tòxica) de les incineradores i les cimenteres i no actuen en contra.  El nou Pla de Gestió de Residus PRECAT25, no solament no preveu ni planifica el seu tancament sinó que pretén perpetuar-les, tot i augmentant la capacitat d'incineració amb una nova incineradora de residus industrials a Cercs! 

7.- Així doncs, per reduir les emissions de CO2, s'ha d'avançar cap a un nou model de mobilitat sostenible, prioritzant un transport públic de qualitat i eficient, competitiu amb el vehicle privat, però també regulant la indústria del plàstic, reduint la seva producció, eliminant l'envàs d'un sol ús, obligant les empreses a la reutilització dels seus residus, i reciclant la resta, per planificar ja 
el tancament de les incineradores i la prohibició de la incineració dels CDR's a les cimenteres, responsables del canvi climàtic a Catalunya! 

Per parlar de tot això, hem convidat a José Luis Conejero de la Plataforma Anti-Incineració, de Montcada i Reixac, i a Isaac Lozano de la Coordinadora de la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs.  

També volem parlar de la constitució de la Plataforma "Badalona pel Clima" contra l’emergència climàtica.  

Per tot això, us convoquem el proper dijous 12/12/19 al Centre Cívic de can Pepus, a les 19:30h. C/ Francesc Macià 104 de Badalona. L2 <M> Pep Ventura. 

No hi falteu, esteu convidad@s! 

Badalona pel Clima
Contra l'Emergència Climàtica! 
Residu 0 = Incineració 0 = Contaminació 0 
Canviem el sistema, no el Clima! 

Badalona, 6/12/19 













dijous, 7 de novembre del 2019

Jornades Ecologistes sobre el Deute Ecològic, la Cooperació i la Solidaritat Internacional



La conferència inaugural d'aquestes jornades anirà a càrrec de Joan Martínez Alier, catedràtic del Departament d'Economia i Història de l'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

És una gran satisfacció poder comptar amb Joan Martínez Alier per encetar aquest debat, ja que a més de la seva extraordinària labor acadèmica en els camps de la Història de la Economia, de l'Ecologia Política o de l'Economia Ecològica, es director de la revista Ecologia Política, ex President i cofundador de la Societat Internacional d'Economia Ecològica, codirector de l'Atles Mundial de la Injusticia Ambiental (EJAtlas), i activista ecologista en els camps del Deute Ecològic, del Deute Extern, de la Justícia Ambiental, de l'Ecologisme dels Pobres, de l'Ecofeminisme, del Decreixement, del Comunalisme, etcètera. Molt crític amb la Transició, amb el règim del 78, amb la globalització (neoliberal), amb la manca de llibertats i repressió que vivim a Catalunya. Va ser col·laborador de Ruedo ibèrico de París (revista clandestina antifranquista), i és articulista habitual de La Jornada (diari mexicà). Les seves principals publicacions tracten aspectes ambientals i ecològics de l'economia, i ha realitzat estudis sobre les estructures agràries de diversos països europeus i d'Amèrica del Sud. 

Com ell mateix diu al prefaci del llibre: 


"Per això, el subtítul del llibre: el meu lloc al món universitari i també al món de l'activisme ha estat en la divulgació de l'economia ecològica i l'estudi i la participació en conflictes socioambientals. És el tema principal del llibre: el creixement del moviment global per la justícia ambiental"


Per totes aquestes raons, i en el marc d'aquesta conferència inaugural, es un privilegi i un plaer alhora, presentar el seu darrer llibre de memòries "Demà serà un altre dia, una vida fent economia ecològica i ecologia política", on recull una bona part de la seva trajectoria acadèmica, d'articulista i d'activista ecologista que il·lustra abastament tot allò que dèiem abans.

Ha disertat sobre aquestes disciplines a Barcelona, a Oxford, Standford, Yale, Berlín, Cuba, Perú, Equador, Mèxic, Brasil, l'Índia, Xina, i Japó.






dissabte, 21 de setembre del 2019

Emergència Climàtica: Badalona pel Clima! Canviem el sistema!


Xerrada-Debat

Emergència Climàtica:
Badalona pel Clima! Canviem el sistema!

Fins fa pocs anys, parlar d’escalfament global i de cavi climàtic era desqualificat automàticament com alarmisme ecologista infundat. Ara, els polítics s’omplen la boca parlant d’això, però es neguen a prendre les mesures necessàries per reduir l’emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH), que són directament responsables del canvi climàtic, abonant polítiques econòmiques de creixement i d’incentivació dels mercats del capital pròpies del fonamentalisme neoliberal. 

El canvi climàtic ja està aquí, estem davant l’emergència d’un col·lapse climàtic global (social, econòmic, ecològic, biosfèric, planetari), que qüestiona la nostra pròpia existència. Des de fa anys, el Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) alerta de que una de les regions que es veurà més perjudicada pel canvi climàtic és la conca mediterrània, amb una previsió de sequeres cada vegada més persistents i desertització, combinat amb pluges torrencials catastròfiques. Malauradament, això és exactament el que ja està passant. Les onades de calor i la màxima històrica de 63º C assolida a Dubai aquest estiu, l’Àrtic es desglaça, Jakarta, la capital d’Indonesia, una megalòpolis amb mes de 10 milions d’habitants s’enfonsa sota el mar de Java, les sequeres extremes fan créixer 9 km/any el desert del Sàhara, i ara les violentes inundacions d’Alacant, de Murcia, d’Almeria, de Granada, amb dramàtiques conseqüències socials i econòmiques, són proves aclaparadores de l’emergència climàtica que ja estem patint.

S’han acabat les excuses, ja no tenim temps a perdre! Que podem fer a Badalona? I a Catalunya? una ciutat  i un país mediterrani, sotmesos a episodis de climatologia extrema semblants, per lluitar contra el canvi climàtic? Ens creuem de braços? O plantem cara al sistema i exigim als poders polítics i econòmics prendre mesures urgents? Exigim a l’Ajuntament de Badalona que declari l’Emergència Climàtica i prengui mesures per reduir les emissions de GEH.

Davant la setmana de lluita i la vaga mundial contra el canvi climàtic del proper dia 27 de setembre convocada per nombroses organitzacions a nivell mundial, caldrà mobilitzar-nos massivament  contra el canvi climàtic. Protegim el clima!  Canviem el sistema!

Per tot això,  Rebel·lió o Extinció BCN, Els Verds de Badalona i Obrir Escletxa/Anticapitalistes, us convoquem a un acte informatiu adreçat a persones i entitats veïnals, moviments ambientalistes, plataformes de defensa del territori i del patrimoni el proper dijous 26 de setembre al Centre Cívic de Can Pepus a les 19:30h. Carrer Francesc Macià 104 de Badalona. Pep Ventura L2 <M>. I el  divendres 27 de setembre a les 18h. tothom als jardinets de Gràcia de Barcelona!


Badalona, 20 de setembre de 2019


dijous, 1 d’agost del 2019

Moció al Ple de denúncia de la Plataforma Salvem ca l'Endal per la mala gestió d'un residu tòxic i contaminant com son les uralites d'amiant



Moció al Ple Municipal de Badalona del 30 de juliol de 2019

Denúncia de la mala gestió de l’amiant a les obres de neteja de ca l’Endal i en defensa d’aquest conjunt patrimonial

Plataforma Salvem ca l’Endal/Francesc Alfambra

Bona tarde a tothom: Sr. Alcalde, Sres i Srs Regidors, conciutadans, veïns, veïnes i company@s: Moltes gràcies per la vostra atenció.
Em dic Francesc Alfambra i us parlo en nom de la Plataforma Salvem ca l’Endal


 1r. Consideracions prèvies i antededents històrics

Com tots vostès saben, ca l’Endal, l’antiga casa del Delme de Badalona és una joia  arquitectònica, de la que tots ens hem de sentir orgullosos, tant com de les termes romanes o de la vila romana recentment trobada a l’estrella.

La casa del Delme havia estat propietat del Capítol General dels Canonges de la seu de la Catedral de Barcelona i també seu de la rectoria de la parròquia de Santa Maria, fins que el 1686 s’instal·là al Dalt la Vila on hi és ara. Allà es cobràven els Delmes (10% de les collites) i les primícies eclesiàstiques que els pagesos badalonins pagaven en espècies per la pabordia del mes de maig. Donat que el cobrament era en gra, en vi o en espècies, ca l’Endal tenia un espaiós celler amb botes, cups i premses i un graner amb sitges.




Atenent a les nombroses restes d’àmfores trobades a diferents èpoques es dedueix que havia estat una vila romana dedicada al vi.

Amb la desamortització de Pascual Madoz de 1841, va ser expropiada per l’estat i es van suprimir el pagament de delmes i primícies. Poc desprès, Eudald Comià i Font, Dr. En Farmàcia de Berga la va comprar.

A l’octubre de 1980, per encàrrec del primer ajuntament democràtic, els arquitectes Francesc Lladó i J.A. Padròs, la van incloure al catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Municipal amb la fitxa D-3, recomanant un ús cultural o com a Museu de la Indústria.

Des del 2008 es de propietat municipal, pel que ja era hora que comencessin els treball per recuperar aquest extraordinari patrimoni històric, que amenaça ruïna, deixat, brut degradat i malmès, situat al barri de Bufalà, un barri que fa 40 anys reivindica un equipament sociocultural.

2. Denúncia de la mala gestió dels residus contaminant, tòxics i perillosos

Però malauradament les obres de neteja no podien haver començat pitjor!
Els fets: La setmana del 10 de juliol van començar els treballs de neteja, retirada d’heures i l’enderrocament indegut d’una escala afegida a l’edifici i la retirada irregular  d’uralites, un fibrociment d’amiant, un residu contaminat, tòxic i perillós que es va acumular a la via pública, incomplint les normatives en matèria de Salut i Seguretat laboral, en matèria de tractament adequat d’aquest residu, i dipositat de manera negligent al carrer Nova Cançò sense mesures de seguretat d’obligat compliment com el seu confinament, la seva inertització i tancament de seguretat, incomplint les Ordenances Municipals i la Disciplina Urbanística, amb risc d’afectació a la salut pública.



Alarmats per la comissió d’aquestes irregularitats i incompliments flagrants, La Plataforma Salvem ca l’Endal i Els Verds de Badalona vam posar cinc denúncies: A la Guardia Urbana, a Medi Ambient, a Espais Públics, a Urbanisme els dies 12, 14 i 15 de juliol. Han passat quinze dies i encara no hem rebut cap resposta donant explicacions de tot plegat, ni de quines mesures s’han pres per corregir aquest desgavell municipal.


El compliment de la normativa vigent és obligatori no solament per a empreses i particulars, sinó especialment i amb mes motius per a les administracions públiques com és el cas de l’Ajuntament!

Malauradament en aquest cas la responsabilitat directa o subsidiària es del mateix Ajuntament i de les seves regidories respectivament, ja que l’empresa Mon Vertical s’ha desmarcat públicament.



3r. Per tot això preguntem:

·         Qui se’n farà càrrec de gestionar correctament aquests residus tòxics?
·         Sobretot tenint en compte que d’un total de 17.000€ destinats al tractament de residus en general, al capítol 11 de la Memòria de neteja de l’interior de la masia, poda i neteja de la jardineria, enderroc i construccions exteriors del mur perimetral i construcció de nova tanca, consta una despesa de 10.000€ per a la disposició controlada a abocador específic dels residus de fibrociment:

“F2RA7520 kg Disposició controlada a abocador específic de residus de fibrociment (res.Esp.) Disposició controlada a abocador específic de residus de fibrociment (residus especials) 5 m3 5 2.000,000 10.000,000 10.000,00”



·         Tenint en compte les irregularitats i els incompliments de la normativa vigent, no s’entendria que cap regidor d’aquest Ple Municipal voti en contra de la moció que es presenta per part de Guanyem Badalona en Comú, ja que es limita a demanar responsabilitats i a exigir l’estricte compliment de la normativa negligida irresponsablement!


4t. Crítiques al Pla Recupera i en defensa de ca l’Endal

Més enllà de la nefasta actuació sobre l’amiant, ens amoïnen altres aspectes encara més importants. Estem d’acord amb la major part de les actuacions previstes del Pla Recupera de ca l’Endal com son la neteja i el reforçament de les estructures arquitectòniques i els forjats, però hi ha alguns punts importants que discrepem absolutament. Fa tres anys que la plataforma intentem persuadir a l’ajuntament sense gaire èxit d’algunes actuacions previstes com son:

·         El Pla preveu enderrocar el mur perimetral de Martí Pujol des de la fleca fins a la porta de ferro i substituir-lo per una tanca tipus fax inadequada per protegir el recinte interior. Considerem que el mur perimetral forma part indivisible del patrimoni de ca l’Endal

  • El Pla preveu enderrocar la foneria (1ª industria de Badalona: Casanova, Comià i Cia de 1841). Considerem la foneria un patrimoni històric extraordinari per a la nostra ciutat que mereix ser protegit i preservat.

  •  Es neguen a sanejar la pèrdua d’aigües fecals i descontaminar la mina del Comú que té una entrada dins del recinte de ca l’Endal, mina que data de 1831.
  •   Es preveu arrasar els horts urbans.

  • No actua sobre la teulada.

  • Han tallat les palmeres, figueres i d’altres arbres quan al projecte només es parla de podar-los.

  • El Pla General Metropolità del sector de ca l’Endal contempla l’obertura d’un vial de 20 metres d’amplada i la construcció de dues noves edificacions als horts inclosos al recinte.

5è. Incumpliment de la paraula del Sr. Rubén Guijarro regidor d’Urbanisme

El dia 8 d’abril La Plataforma ens vam reunir amb el regidor d’Urbanisme Sr. Guijarro i d’altres tècnics, on el regidor es va comprometre a signar l’acta dels acords presos que encara avui no ha signat i que ja s’estan incumplint amb l’inici dels treballs de neteja:

  • Supervisió per part de tècnics de patrimoni del Museu Municipal de la neteja a realitzar dins la masia a fi efecte de valorar si hi ha elements amb valor històric susceptibles de conservar.
  • A la memòria es preveu fer una tria selectiva dels residus, però s’està llençant tot indiscriminadament als mateixos contenidors: mobles, andròmines, ferralla, documents, cartes, llibres, etcètera!
  • A la memòria es parla i així ho vam acordar de no tallar cap arbre sinó de podar-los, malgrat una cosa i l’altra han decidit tallar cinc arbres alguns monumentals com la palmera i fruiters com les figueres.
  • On han anat a parar les nombroses garrafes de vidre protegides amb cistelles de bímet?
 
6è. Per tot això demanem:
  • Modificar puntualment el planejament previst al PGM, -tal i com vam acordar- del sector de ca l’Endal eliminant el nou vial i els dos edificis prevists.
  • Ampliar la declaració actual de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de l’edifici de ca l’Endal a tot el recinte incloent-hi el mur perimetral.
  •  Destinar les despeses de l’enderrocament del mur perimetral i de la foneria per una actuació d’urgència d’estudi de l’estat de les patologies de la teulada tal i com es farà amb les estructures i els forjats per preveure els treballs necessaris per a la seva reparació o renovació.
  •  Consensuar la protecció i preservació de tot el contingut del recinte, tret de les estructures superposades i les teulades d’uralita de la foneria.
  • Reactivar el procés participatiu i vinculant per definir un Pla d’Usos pel futur de  ca l’Endal, la qual cosa condicionarà les futures actuacions urbanístiques i arquitectòniques d’aquest conjunt patrimonial.
  • Fer una provisió de fons molt més ambiciosa per afrontar seriosament el futur Centre Cultural de Ca l’Endal, perquè amb els 200.000€ del Pla Recupera no n’hi ha prou ni per començar!



Moltes gràcies per la vostra atenció!

Badalona, 30 de juliol de 2019